Kategoriler
İnternet Dünyası

Google Plus ve Google’ın Gelecek Planları

Google Plus ÇevrelerGoogle‘ın yeni sosyal ağ projesi olan Google+ yayın hayatına başlayalı neredeyse 2 ay oldu. Bu süreç içerisinde Google+’ı çok aktif olarak kullanmasam da ayrıntılı olarak inceledim ve gelişmelerini yakından takip ettim.

İlk olarak Facebook’u en zayıf noktasından, kullanıcı gizliliğinden vurmak isteyen ve bunun için “çevreler özelliğiyle” ön plana çıkan Gooogle+, kısa süre sonra bu özelliğinin o kadar da ilgi çekici olmadığını fark etti düşüncesindeyim. Zira günümüz internet kullanıcılarının birçoğu paylaşımlarını gizlemekte çok ısrarcı değil. Gizlilik isteyen kullanıcılar ise sadece bazı gönderilerini ailesinden ya da arkadaşlarından gizlemek istiyorlar ki, bunu da Facebook’ta kolaylıkla yapabiliyorlardı zaten.

Facebook’un asıl gizlilik sorunu uygulamalardan, kullanıcıların uygulamalara vermek zorunda kaldığı yetkilerden -aile, iş, arkadaş bilgilerine erişme gibi- kaynaklanıyordu ki, Google+ üzerinde şimdilik üçüncü parti uygulamalar bulunmuyor bile…

Google Plus - Konularİkinci olarak Google+, kullanıcıların servis üzerinde daha çok vakit geçirmelerini, servise daha çok bağlanmalarını hedefleyen “konular” bölümünün de yeterli ilgiyi görmediğini fark etti. Bunun sebebi de bu bölüme çekilen içeriğin özel olarak filtrelenmemiş olmasıydı. Yani bu bölümdeki içerik organik arama sonuçlarının son bir saatlik bölümüyle tamamen aynıydı;  yer yer kullanıcıları soğutan, kalitesiz ve spam içeriklerle doluydu.

Bu bölüme bir filtreleme uygulanmadığı, mesela sadece DMOZ’da kayıtlı web sitelerinden içerik çekilmediği taktirde kullanıcıların bu bölümde vakit geçirmesi büyük bir mucize olurdu ki, Google’ın mucizelerle arasının pek iyi değil olmadığı bilinmekte.

Peki ne oldu da Google+ bahsettiğim bu iki olumsuzluğa karşın bu denli ilgi gördü ve bu denli yükseldi diye sorabilirsiniz. Cevabı basit:  merak uyandırması. Yıllardır tüm uygulamalarını kullanıcıları ile beraber geliştiren bir şirket olarak Google, Google+’a katılan kullanıcıların ilk olarak Google’ı yakından takip eden internet geliştiricilerinden oluşacağını ve bu kişilerin Google+’ın gelişmesi için geri bildirim göndereceklerini çok iyi biliyordu.

Bu sebeple, her şeyi tamamlanmış ve her şeyi Google’ın zevkine göre hazırlanmış bir sosyal ağ ile çıkış yaparak kumar oynamak yerine -ya tutar ya tumaz-, henüz hiçbir geliştirmesi yapılmamış, tüm geliştirmeleri kullanıcılarına bırakılmış bir sosyal ağ ile çıkış yapmayı tercih etti. Bu düşünceleri ile de hedef tahtasını oniki‘den vurdular.

Davetiyelerini alan web geliştiricisi ağırlıklı kullanıcılar Google+’ı eksileriyle ve artılarıyla görüyor ve tüm kullanıcılara açılmadan önce yeterince gelişebilmesi için geri bildirimgönderiyorlar ve Google+ bu kişilerin tanıtımları ile her geçen gün daha fazla merak uyandırıyor.

Google’ın İnterneti Ele Geçirme Planı

Google+, Google’ın interneti tekelleştirme planının son basamaklarından bir tanesi aslında. Aktif olarak kullandığınız bir Google hesabınız varsa ne demek istediğimi tahmin etmişsinizdir; Google+ ile beraber Google’ın diğer hizmetlerine gelen değişikliklerden bahsediyorum. Tüm Google hizmetleri aşağıdaki resimde gördüğünüz şekkilde tek bir üst menüde toplanmış bulunuyor mesela, hizmetler arasında kolayca geçiş yapabiliyoruz.

Google Hizmetler Menüsü

Google Hizmetler‘e bir göz atar ve internet üzerinde yaptığımız hemen hemen her işlem için bir Google hizmeti olduğunu görürseniz tekelleştirme derken neden bahsettiğimi daha iyi anlayabilirsiniz. Şu anda kim ne derse desin sosyal ağlar haricinde internetin tamamının Google’ın elinde olduğu düşüncesindeyim.

Picasa(resim), Blogger(blog), Reader(içerik takibi), Youtube(video), Talk(konuşma), Gmail(mail), Haberler(haber) ve yazmaya üşendiğim, Türkiye’de henüz pek kullanılmayan diğer hizmetler…  İnternet üzerinden yaptığınız her şeyde Google’ı kullanmak hoşunuza gider mi bilmiyorum ama, Google’ın gelecek planının bu olduğu kesin.

Sıradaki Hamleler ve Düşünceler

Son olarak, “gelecekteki hamleler ne olacak, Google interneti tekelleştirme planı çerçevesinde nasıl adamlar atacak?” diye düşünürsek aşağıdaki 10 sonuca kolayca varabiliriz;

  1. Google+’ın gelişiminin kullanıcılar tarafından yönlendirilmesine izin verilecek ve tepki çekmemek adına uzun bir süre gelir odaklı bir projeye dönüştürülmeyecek.
  2. Google+ üzerinden ince mesajlar (Zynga Google+ ile iş yapar mı dediler, Google+’nın oyunlar bölümü Zynga Poker ile açıldı mesela) verilerek kullanıcıların  dikkati çekilecek.
  3. Diğer sosyal ağlar ve hizmetler devre dışı bırakılmak istendiği için, Google+’a bir süre senkronizasyon özelliği gelmeyecek, profillerdeki buzz sekmesi ile bu açık kapatılmaya çalışılacak.
  4. Senkronizasyon/aktarma özelliği geldiği taktirde Blogger ve Youtube gibi Google hizmetleri ile sınırlı bırakılacak, diğer sosyal ağları aktarma işlemi üçüncü parti uygulamalara bırakılacak.
  5. Twitter’ı satın almak için yeni adımlar atılacak ve bu adımlar başarılı olursa Google çok büyük bir satın alma gerçekleştirecek. (Motorola ile hemen hemen aynı olur düşüncesindeyim)
  6. Motorola ile Google hizmetlerine ayrıca uyumlu yeni cep telefonları üretilecek ve mobil uygulamalara büyük önem verilecek.
  7. Facebook’a önlem ve Google+’ın ziyaretçi çekmesine yardımcı olmak amacıyla Facebook’un arama sonuçlarındaki etkisi düşürülerek yerine Google+ getirilecek.
  8. Film izleme servisi için adımlar atılacak, dizilerin Youtube üzerinde kanal açmalarını ve dizi bölümlerini yayınlamalarını sağlamak amacıyla ilgi çekici bir kampanya başlatılacak.
  9. Google’ın kendi işletim sistemine verdiği önem her geçen gün artacak.
  10. İnternet trafiğinin Google’a hizmetlerine aktarılması amacıyla organik arama sonuçları politikası değiştirilecek ve  arama sonuçlarına müdahaleler yapılarak Google hizmetlerine torpil geçilecek.

Son olarak, henüz Google Plus’a kayıt olma fırsatı bulamadıysanız, buraya tıklayarak davetiyelerim üzerinden kayıt olabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın