Kategoriler
Kitap

Murathan Mungan – Hayat Atölyesi

Değerlendirme: 4 / 5.

Murathan Mungan‘ın 2002 yılında Milliyet gazetesinin Kültür Sanat ekinde Hayat Atölyesi adında tam sayfa bir köşeye sahipmiş ve yaklaşık bir yıl boyunca bu köşede farkı konular üzerine yazılarını paylaşmış. Hayata ve sanata dair kısa-kısa notlar almış. Bir bölümünü bu notlarından derlediği ve 2009 yılında yayınladığı kitabı da gazetedeki köşesi ile aynı adı taşıyor.

Üç bölümden oluşan kitabın “Hayat Atölyesi” isimli bölümünde yazarın Hayat Atölyesi köşesinde yazdıkları,“İstediler Yazdım” isimli köşesinde çeşitli alanlarda istek üzerine yazdığı yazıları, “Sordular Söyledim” isimli bölümünde ise kendisine yöneltilen bazı sorular için yaptığı açıklamalar yer alıyor.

Murthan Mungan benim en sevdiğim Türk yazarlardan birisidir. Doğu batı sentezinden doğan düşüncelerine ve yaşadığımız topraklar için ürettiği değerlere büyük önem veriyorum. Çok sevdiğim kitabı Hayat Atölyesi‘ni de kendisini ve düşüncelerini biraz olsun tanımak isteyenler için güzel bir kaynak olarak görüyorum.

Kitabın Künyesi

Hayat Atölyesi – Murathan Mungan

Kitabın Adı: Hayat Atölyesi
Yazar: Murathan Mungan
Yayına Hazırlayan: Müge Gürsoy Sekmen
Kapak Tasarımı: Pınar Kazma
ISBN: 978-975-342-701-2
Sayfa Sayısı: 288
Yayınevi: Metis Yayınları

“Hayat Atölyesi, adını, Murathan Mungan’ın 2002 yılında Milliyet gazetesinin kültür-sanat ekinde tam sayfa olarak yayımlanan köşesinden alıyor. Farklı konularda gözlemler, notlar, değiniler ve irili ufaklı yazılardan seçilenler “Hayat Atölyesi” başlıklı bölümde bir araya geliyor. “

Kitaptan Alıntılar

Üniversitelerde hakkında tezler, üzerine kitaplar yazılıyor, yerli, yabancı araştırmacılara konu oluyorsun. Gene de her şey ne kadar söylenebilir ki? Anlatmakla, anlatmanın imkânsızlığı ne kadar aşılabilir?

Hayatı kullanamadığınızda onu öldürmeye bakarsınız.

Ham halde içimizde bulunan bir duygumuz değildir hüzün. Hüzünlenmeyi bilmek kendi içimizde incelik ve işçilik gerektirir. Kalbimiz de emek ister. Çürük içlenmelerle soylu hüzünleri ayıran şey biraz da budur. Her şeye karşın yaşamayı sürdürmek için hüznü sağlam kılmak gerekir. Böylelikle onu bizi kemiren bir şey olarak değil, bizi güçlü kılan bir şey olarak yaşamayı ve taşımayı öğreniriz.

Bir Cevap Yazın