Kategoriler
Hayattan

Kamuya mal olmuş eserler…

Fikir ve sanat eserleri kanunu 27. maddesine göre, bir sanat eserinin koruma süresi, eser sahibinin yaşadığı müddetçe ve ölümünden itibaren 70 yıl devam eder. 70 yılın ardından eser kamuya mal olur ve eser sahibine (eser sahibi öldüyse ailesine)  telif ücreti ödenmez. Yani kısaca özetlemek gerekirse, yayınevleri hepimizin okumayı sevdiği klasikleşmiş eserler için hiçbir telif ücreti ödemiyorlar.

İşte bu yüzden, ne zaman önemli bir eser kamuya mal olsa, bizim yayıncılarımızın gözlerinde dolar işaretleri beliriyor. Bunun en büyük örneklerinden birisini geçtiğimiz yıl Antoine de Saint-Exupery‘nin çok sevdiğimiz kitabı Küçük Prens ile yaşadık. 70 yılını dolduran ve kamuya mal olan eseri ülkemizde farklı formatlarda, farklı kapaklarda basmayan yayın evi kalmamıştır sanırım. Tahminimce 2015 yılında ülkemizde en çok satan kitap küçük prens olmuştur.

Sormamız gereken soru şu; telif hakkı bulunmayan, kamuya mal olmuş edebi eserlerin fiyatları neden basılı diğer eserler kadar yüksek? Neden kamuya mal olan eserlerin fiyatlarında bir düşüş olmuyor? Bu sorunun cevabı, ülkedeki yayıncılık anlayışını özetliyor sanırım.

Bir Cevap Yazın