Kategoriler
Kısa Kısa

Kısa Kısa – 6

Amerika’da 2012 yılında Obama tarafından yürürlüğe koyan yasa kapsamında DACA isimli (Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele) bir program başlatılmıştı. Bu program, aileleri tarafından yasa dışı yollarla Amerika’ya sokulan çocuklara yasal statü veriyor ve sınır dışı edilmelerini engelliyordu. Amacı, ailelerinin aldığı kararlar sebebiyle çocukların zarar görmesini engellemekti ve bu yasa kapsamında 800.000 göçmen Amerika topraklarında yaşıyordu.

Amerika’nın yeni başkanı Donald Trump, bu yasayı kısa bir süre önce iptal etti ve çalışma izni olmayan, DACA kapsamındaki tüm göçmenlerin sınır dışı edileceği açıklandı. Aktivist Fransız sanatçı JR ise bu karara tepkisini Meksika – Amerika sınırına yaptığı yeni eseriyle gösterdi.

Çok fazla beklentim olmasından mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama Deadpool‘u saymazsak, Marvel filmlerinin hiçbiri beklentilerimi tam anlamıyla karşılayamadı. Hem ilk filmiyle, hem de bu yıl izlediğimiz ikinci filmiyle Guardians of the Galaxy de bu filmler arasında yer alıyor. Her iki filmde de senaryoyu ve başrol karakterleri oldukça yetersiz buldum.

Buna karşın, iki filmin müzik seçkisini çok beğendiğimi söylemeden geçemem. Guardians of the Galaxy Vol. 2’nin soundtrack albümü, Awesome Mix Vol. 2 tam olarak telefona atıp dinlemelik bir seçki olmuş. 

Benim için vaganlık, büyük bir erdem. Vegan olmak gibi bir karar alabilmeyi ve kararı uygulayabilmeyi çok ciddi bir bilinç, sorumluluk ve irade örneği olarak görüyorum. Veganlığın ne olduğunu öğrenmeden önce kokoreç yemiş olmasaydım, sanırım vegan olmak konusunda bir sorun yaşamazdım ama kokoreçin tadını almış birisi olarak, kan tadı alan vampir gibi olduğumu söyleyebilirim. Vegan olma kararı alsam bile bunu pek yerine getiremem sanırım. 

Bu erdemli topluluğun eylemlerde sıkça göreceğimiz bayrağı, kısa bir süre tasarımcı Gad V Hakimi tarafından hazırlanmış. Hazırlanma sürecinde LGBT bayrağından ilham alınan bu bayrağın renkleri yeryüzünün değerlerini simgeliyor. Beyaz ışık, iyilik, başarı, başlangıcı, yeşil, kara parçaları, yaşam, doğa, enerji ve uyumu, mavi ise gökyüzü, deniz, inanç, gerçek ve cenneti temsil ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2017 yılının ilk sekiz ayı içerisinde sinema sektörüne 42 milyonluk destek sağlamış. Onlar bu destekle övünüyor olsalar da, sinemasever birçok insan gibi ben hayret ediyorum. Bu kadar paranın aktarıldığı Türk sinemasından vizyonlarda gördüğümüz yalnızca kötü filmler, bu nasıl olabiliyor?

Örneğin, Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı’nın hayatı ile beraber 90’lı yılların anlatıldığı Blue Belgeseli, bakanlıktan destek aldığını bildiğim harika ve ender filmlerden olsa da elbete ki çok fazla sinema salonunda gösterime girmedi. Bu çerçevede merak ediyorum: Türkiye’nin En İyi Yabancı Film dalında Oscar adayı olarak lanse edilen, aslında yalnızca “aday adayı” olan Ayla filmini sinema salonlarında görebilecek miyiz? Bu film sinema salonlarımızda gösterilmeyecekse, bizim halkımız izleyemeyecekse, nasıl bizim ülkemizin adayı olabiliyor, bu kriter nedir?

Motörhead‘in toplama cover albümü Under Cöver, 1 Eylül’de yayınlandı. Lemmy’nin anısına yayınlanan albümde yer alan coverlardan birçoğunu daha önce konser kaydı olarak dinlemiş olsak da, bazıları ilk defa stüdyo kaydı olarak yayınlandı.

Birbirinden harika 11 coverdan oluşan albümde en sevdiğim parça David Bowie coverı Heroes oldu ve kendisine efsane coverlar listemde yer verdim. Heroes haricinde, Metallica coverı Whiplash ve The Rolling Stones coverı Jumpin’ Jack Flash albümden benim için öne çıkan parçalardı.

Geçtiğimiz yıl, telefon almam gerektiğinde ilk kez bir iPhone sahibi olmak istemiştim. Bu konuda özel bir amacım yoktu, yalnızca son kullandığım Samsung’dan pek memnun kalmadığım için bir de iPhone’u denemek istiyordum. Sonra, incelediğimde fiyatlarını görüp şok olmuştum. 4000-5000 TL arasındaki fiyatlara bakıp düşündüğüm şey, insanların buna verecek parayı nereden bulduğu olmuştu. Yani bir telefonun 5.000 TL olması aslında inanılmaz değil, olabilir ve toplumun bir kesimi buna bu parayı verebilir. Ancak bizim ülkemizde, bu parayı verenler bir kesimden değil, her kesimden olduğu için çok şaşırmıştım. Bu konuyu sosyolojik açıdan üzerinde düşünülmesi gereken, çok önemli bir konu olarak görüyorum.

Telefon, araba, bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin ülkemizdeki pahalılığının temel sebebi elbette ki vergiler. Yerli ürün karşılaştırma girişimi Prisync, geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan iPhone 8’in 64 GB modelinin fiyatlarını global olarak araştırmış. Ne mutlu ki Brezilya’dan daha ucuza satıyoruz…

Radiohead, 1997 yılında çıkan OK Computer albümünün 20. yılı anısına bu yıl OKNOTOK isimli bir derleme albüm yayınlandı. Biz henüz Haziran ayında yayınlanan albümü dinlemeye doyamamışken, grup 12 Eylül’de Lift isimli parçası için çektiği klibi yayınladı. Çok sevdiğim parça, 20 yıl sonra gelen Thom Yorke‘un asansör macerası konulu kliple daha bir güzelleşti…

Bir Cevap Yazın

%d