Kategoriler
Tüplü Dalış

Deneme Dalışı Nedir? Nasıl Yapılır?

Tüplü dalış yapmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Deneme dalışı ile su altı dünyasında ilk deneyiminizi yaşayabilirsiniz.

Deneme dalışı, tüplü dalış sporunu merak eden ve su altı tecrübesi yaşamak isteyenler için tanıtım dalışı uzmanlığı bulunan tecrübeli dalıcılar ya da eğitmenler tarafından yaptırılan, oldukça keyifli bir aktivitedir. Su altında neler olup bittiğini merak eden ve tüplü dalışı deneyimlemek isteyenler için mutlaka atılması gereken ilk adım da diyebiliriz.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından tanıtım dalışı olarak isimlendirilen deneme dalışı, İngilizce olarak Discovery Diving yani keşif dalışı olarak da bilinmektedir. Farklı isimleriyle karşılaşanların aklında bir kafa karışıklığı kalmaması için, deneme dalışı, keşif dalışı ve tanıtım dalışının aynı şey olduğunu belirteyim.

Kimler Yapabilir? Neler Gereklidir?

Deneme dalışını 14 yaşını bitirmiş, ciddi bir sağlık sorunu bulunmayan herkes yapabilmektedir. Deneme dalışı yapacağınız dalış okulu, sizden dalışa engel bir rahatsızlığınızın olmadığını da beyan edeceğiniz, sportif dalış anlaşmasını imzalamanızı isteyecektir. 18 yaşından küçükler için bu form ebeveynleri tarafından da imzalanmalıdır.

Deneme dalışı için, herhangi bir tüplü dalış malzemesine sahip olmanız gerekmez. Dalış yapacağınız merkez, gerekli tüm ekipmanları sizin için hazırlar. Ayrıca bu ekipmanları kuşanmanıza ve çıkarmanıza da yardım ederler. Su üzerinde duracak kadar yüzme bilmeniz yeterlidir.

Kimler Yaptırabilir? 

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun (TSSF) donanımlı dalış talimatları gereğince, deneme dalışı, dalış kuruluşunda görevli bir dalış eğitmeni tarafından ya da -eğitmenin gözetiminde- dalış kuruluşunda kayıtlı, tanıtım dalışı uzmanlığı bulunan 3 yıldız bir dalıcı tarafından yaptırılmalıdır.

Deneme dalışı yapmadan önce, size dalış yaptıracak olan kişinin brövesini görerek, yetkisi ve bilgisi olan biri tarafından su altına indirildiğinizden emin olun. Tanıtım dalışı konusunda yetkisi bulunmayan kişiler tarafından yaptırılan deneme dalışları güvenli değildir. İlk sualtı deneyiminizin kötü geçmesine sebep olur.

Tanıtım dalışı; sualtını ve donanımlı dalışı tanıtmak ve sevdirmek amacı ile dalıcı belgesi olmayanlara ön bilgi verilerek bir dalış kuruluşunda görevli dalış eğitmeninin bire bir gözetiminde gerekli güvenlik önemlerini alarak 5 metre derinliği geçmemek koşulu ile yapılan dalış

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, Donanımlı Dalış Yönetmeliği, Dördüncü Madde, (bb) Fıkrası

Deneme Dalışı Nasıl Yapılır?

Baştan sonra benzersiz ve eğlenceli bir deneyim olan deneme dalışı için, size dalış yaptıracak kişinin yeterliliğinden emin olduktan ve dalış anlaşmanızı imzaladıktan sonra, dalış öncesinde bir tanıtım dalışı brifingi alacaksınız. Bu brifing ortalama 5-10 dakika sürecek. Size, sualtında dikkat etmeniz gerekenler ve deneme dalışınızın olacağı anlatılıyor.

Tanıtım dalış brifinginde,

  • Dalış ekipmanlarının temel işlevleri,
  • Tüpünüzden hava solumanızı sağlayan regülatörün kullanımı,
  • Maskenize su dolması durumunda nasıl boşaltabileceğiniz,
  • Sualtında nasıl davranmanız gerektiği ve doğru palet vuruşu,
  • Değişen basınç ve vücudunuza etkileri ile beraber bu etkilerden nasıl korunacağınız (kulak eşitleme, düzenli nefes),
  • Sualtında iletişim (birkaç temel el işareti),
  • Dalış planınız ve ineceğiniz derinlik

gibi konularda bilgilendirileceksiniz. Bu bilgilendirmenin ardından, bire bir gözetim altında malzemelerinizi kuşanıp, dünyasına ilk adımınızı atacaksınız.

Deneme Dalışı Kaç Metreye Yapılır?

Deneme dalışının derinlik limiti, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından ülkemizde 5 metre ile sınırlandırılmıştır. Farklı dalış sistemlerinin ya da ülkelerin farklı limitleri vardır; ancak Türkiye’de faaliyet gösteren tüm dalış sistemleri TSSF’nin kurallarına uymak zorundadır. Bu sebeple, hiçbir dalış eğitmeni 5 metrenin altına deneme dalışı yaptıramaz.

Belirlenen bu limit, su altında keyif almanız için yeterli bir derinliktir. Zaten, emin olun ki dalışınız sırasında kaç metre derinlikte olduğunuzun farkında olmayacaksınız. Tüplü dalışta önemli olan daha derine dalmak değil, her dalışta yeni birer deneyim yaşamaktır.

Güvenli Midir?

5 metre derinlikte vücut ciddi basınç değişikliklerine maruz kalmayacağı için limit bu şekilde belirlenmiştir. Size tanıtım dalışı yaptıran kişinin yetkisinden eminseniz, tanıtım dalışı tamamen güvenlidir.

Nerede Yapabilirim?

Ülkemizin denize kıyısı bulunan tüm bölgelerinde, deneme dalışı yapabileceğiniz biz dalış merkezi bulabilmeniz mümkündür. Ayvalık, İzmir, İstanbul, Fethiye, Kaş ve Marmaris gibi birçok yerde deneme dalışı yapabilirsiniz. Bununla beraber, hem su altında hem de su üstünde kaliteli bir keyif alabilmeniz için, dalış konusunda özellikle gelişmiş olan bölgelerde dalış yapmanızı tavsiye ederim. Karadeniz ve Marmara’nın soğuk ve yer yer kirli bölgelerinde yapacağınız dalışlar yeterince keyifli olmaz. Tavsiyem, sıcak denizlere doğru inmeniz yönünde olacaktır. Türkiye’nin dalış konusunda en gelişmiş yeri olan Kaş’a, deneme dalışı yapabileceğiniz en iyi yerdir.

Deneme Dalışı Fiyatları

Tüplü dalış, yaygın olan genel kanının aksine pahalı bir aktivite değildir. Deneme dalışı fiyatları her bölgede değişiyor olsa da, 2022 yılı itibariyle ortalama olarak 400-500TL arasında olduğunu söyleyebilirim. Eğer tekneden dalış yapılacaksa, bu fiyata çoğunlukla tekne turu ve yemek de dahil oluyor. Yani dalışınız bittiğinde, teknedeki diğer dalıcıların dalış aktiviteleri sırasında denizin keyfini çıkarabiliyorsunuz.

Bazı dalış merkezleri dalışınız sırasında fotoğraf ve video çekimi için ekstra ücret isteyebilirler. Bu konuda bir karışıklık yaşamamanız için, dalış merkezi ile ilk iletişiminizde bunu kesinleştirmenizi tavsiye ederim.

Deneme dalışı ile ilgili merak edilen temel şeyleri, bu keyifli deneyimi yaşamak isteyenlerlere yardımcı olabilmek amacıyla paylaşmaya çalıştım. Aklınıza takılan tüm soruları yorum kısmından sorabilirsiniz, hızlı bir şekilde cevaplamaya çalışacağım. Ayrıca ilk deneyimlerinizi paylaşmanız da, deneme dalışı yapmayı düşünenler için teşvik edici olabilir 🙂

Bir Cevap Yazın

%d