Kategoriler
Kitap

Patrick Süskind – Kontrbas

Değerlendirme: 4 / 5.

Patrick Süskind, Koku, Güvercin ve Herr Sommer’in Öyküsü adlı romanıyla şimdiden Alman edebiyatının efsanelerinden birisi olarak kabul ediliyor. Daha önce okuduğum ve çok beğendiğim iki romanının, Koku ve Güvercin‘in ardından tüm kitaplarını okumak istiyordum. Geçtiğimiz günlerde kitapçıda gezinirken, bir solukta okumalık oyunu Kontrbas‘ı görünce hemen aldım ve okudum.

Süskind’in 1980 yılında kaleme aldığı bu oyunu, Almanya, İsviçre ve Avusturya’da en çok sahnelenen oyunlar arasına girmiş. Ülkemizde de Metin Belgin‘in yönetmenliğinde 1992 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu‘nda sergilenmiş. Monolog olan oyunda, bir kontrabasın, bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin cinselliğin, hiyerarşinin ve pek çok şeyin dedikodusunu yapması ironik bir şekilde anlatılıyor.

Kitabın Künyesi

Kontrbas – Patrick Süskind

Orjinal Adı: Der Kontrabass
Yazar: Patrick Süskind
Türkçe Çeviri: Tevfik Turan
Yayına Hazırlayan: Ayça Sabuncuoğlu
Kapak Tasarımı: Ayşe Çelem Design
ISBN: 978-975-07-1121-3
Sayfa Sayısı: 68
Yayınevi: Can Yayınları

“Süskind, sanatsal yaratıcılık ile memuriyet kalıpları arasındaki çelişkiyi, hayatı cehenneme çeviren “ne seninle ne de sensiz” aşkarı alaylı bir incelikle anlatıyor.”

Kitaptan Alıntılar

Sakın kıskanç olduğumu düşünmeyin. Kıskançlık yabancısı olduğum bir duygudur, çünkü değerimin ne olduğunu bilirim ben. Ama adalet hissim vardır, müzik işinde ise bazı şeyler tamamen adaletsiz.

Benim neye ihtiyacım var, biliyor musunuz? Bana hep, ele geçiremeyeceğim bir kadın gerek. Ama “onu” ele geçiremediğime göre, kadına da ihtiyacım yok demektir.

Bir Cevap Yazın