Kategoriler
SEO

Arayüz Geliştiricileri için SEO İpuçları – 2


SEO Uyumlu Arayüz KodlamakArayüz Geliştiricileri için SEO İpuçları
başlıklı yazımın ilgi görmesinin ardından, arayüz geliştiricilerinin SEO uyumlu arayüzler kodlayabilmek adına dikkat etmesi gereken diğer kriterleri de bu yazıda toparlamak istedim. Umarım, site içi SEO yapılandırması konusunda bilgi veren bu makalem de en az diğeri kadar faydalı olabilir. Makale hakkında her türlü görüşünüzü, yorum yazarak bana hızlıca iletebilirsiniz.

İçerik ve Kod Oranına Dikkat!

Son gelen Google Panda Algoritması Güncellemeleri ile büyük bir önem kazanan içerik-kod oranı, site içi SEO’nun en önemli yapıtaşlarından bir tanesidir. Bu sebeple, hazırladığınız sayfaların içerik oranını yüksek tutabilmek adına kodlama yaparken şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir:

  • Kodları azaltabilmek adına uzun sınıf ve isimlerden kaçının. Örneğin, “sag-yanmenu” gibi bir isimlendirme yerine, “s-ym” gibi kısa isimlendirmeler yapın. Tüm sayfalar bu şekilde kodlandığında, koddan yapılan tasarruf maximum düzeye ulaşacaktır.
  • Sitenizde yer alan görselleri “site/bla/bla/bla” gibi bir dizin yerine “site/resim” gibi bir dizinde tutarak sayfanızın kod oranını azaltmaya özen gösterin.
  • HTML içerisinde JavaScript ve CSS kullanmamaya özen gösterin.

Bağlantı Türlerini Kullanın

Site içi SEO’nun önemli yapıtaşlarından bir tanesi de site için linklemelerdir. Kısaca dahili linkler olarak adlandırdığımız site için linkleme doğru bir şekilde yapıldığında, link veren ve link alan sayfalara oldukça fayda sağlamaktadır. Bu kapsamda, arama motorlarına sayfalarımızı doğru bir şekilde tanıtabilmek adına bağlantı türlerini kullanmak, siteye oldukça fayda sağlayacaktır.  Örnek olarak,

Yazar sayfasına verilen bir link;

<a title=”#” href=”#” rel=”author“>#</a>

Arşiv sayfasına verilen bir link;

<a title=”#” href=”#” rel=”contents“>#</a>

Arama sayfasına verilen bir link

<a title=”#” href=”#” rel=”search“>#</a>

şeklinde olmalıdır. Tüm bağlantı türlerinin listesine şuradan ulaşabilirsiniz.

W3C Sertifikaları

Google, güncel web teknolojilerine oldukça önem vermekte ve bu kapsamda sitelerde yer alan W3C sertifikalarına oldukça dikkat etmektedir. Bu sertifikalardan en önemlisi olan XHTML sertifikasını almak, bir önceki makalemde değindiğim XHTML kodlama yapısına uygun olarak kodlanılan siteler için oldukça basit olsa da, CSS sertifikasını almak ne yazık ki o kadar basit değil.

Henüz CSS3 standartlarında yer almamasına karşın sıklıkla kullandığımız border-radius ve box-shadow gibi CSS özellikleri ne yazık ki birçok sitenin WC3’den CSS sertifikası alamamasına sebep oluyor. Bu sorundan kurtulabilmeniz adına, sizlere sıklıkla kullandığım javascript ile CSS dosyası yazdırma işlemini önermekteyim. Tam olarak şöyle oluyor:

CSS Validation Aracından geçmeyen CSS kodlarınızı CSS3 adında yeni bir CSS dosyasında topladıktan sonra aşağıdaki kodları kullanarak dosyayı head etiketleri arasına yazdırın.

Görsellerinizi Optimize Edin

Sayfalarınızın içerisinde yer alan görselleri optimize etmek sayfanızın daha hızlı açılmasını sağlayacak ve bu sayede Google sayfanızı daha çok sevecektir. Görselleri optimize etmek anlamında yapmanız gerekleri,

  • Görsellere alt ve title etiketi girmek
  • Görsellerin height ve width değerlerini girmek
  • Görsel olarak sıkıştırılmış görseller kullanmak

şeklinde 3 maddede listeleyebiliriz. Bu maddelerin birincisinin sayfanızın daha hızlı açılmasına katkısı bulunmuyor aslında ama, yine de site içi SEO’da önemli bir yeri bulunuyor. İkinci maddedeki işlem, tarayıcıların resim boyutlandırma işlemini daha kolay bir şekilde yapmasını ve bu sayede sayfalarınızın daha hızlı açılmasını sağlamaktadır. Üçüncü madde ise, başlı başına dosya boyutu ile alakalıdır ki, bir web sitesinin açılış hızına etki eden en önemli şeyin görseller olduğunu düşünürsek oldukça önemli bir işlemdir.

Üçüncü maddede yer alan işlemi kolayca gerçekleştirebilmek için Google’ın sunmakta olduğu Page Speed aracını kullanabilirsiniz. Page Speed’in sitenizde yer alan sıkıştırılmamış görselleri sıkıştırarak sizlere sunma gibi mükemmel bir özelliği de bulunuyor. Sizin yapmanız gereken tek şey, sıkıştırılmış görselleri sitenizde yer alan görseller ile değiştirmek 🙂

Son Olarak

Bir önceki yazımın sonunda önerdiğim kaynaktaki bazı bilgileri de derlemiş oldum aslında bu yazımla beraber. Son olarak söylemek istediğim şey, SEO uyumlu arayüz kodlamanın bir noktaya kadar kullanıcı dostu arayüz kodlamak ile eş değer olduğudur. Bu sebeple, tüm diğer SEO çalışmalarında da yapmanız gerektiği gibi, arama motorlarına değil, ziyaretçilere oynayın 🙂

Bir Cevap Yazın