Kategoriler
Okuduklarım

Dünya Klasikleri Hangi Yayınevinden Okunmalı?

Dünya Klasikleri Hangi Yayınevinden Okunmalı… Bir kitapçıya girdiğinizde hemen hemen her yayınevinin klasikler için bir dizisi olduğunu fark etmişsinizdir. Almak istediğimiz bir kitap için karşımıza birçok alternatif çıkabiliyor. Hâl böyle olunca da hangisini alsam, hangisinin baskısı iyi, hangi çeviri daha kaliteli gibi birçok soru bir anda kafamızda beliriyor. Peki bunun sebebi ne? Konuya bu sorudan başlamak en doğrusu olur sanırım.

Telif hakkı korumasının yetmiş yıl olması, klasikleri yayınevlerinin en büyük gelir kaynaklarından birisi haline getiriyor. Yani yayınevleri bu eserlerin yazarlarına telif ücreti ödemedikleri için, gelir fırsatını kaçırmak istemiyorlar. Büyüğü, küçüğü hepsi bu büyük pastadan birer parça almanın peşinde koşuyor. Büyük olanlar büyük, küçük olanlar küçük parça alıyor ama hepsinin karnı bir şekilde doyuyor.

Aslına bakarsanız, ben kendi adıma bu durumdan oldukça memnunum; bu alandaki çeşitlilik bazı şeylerin değerini anlayabilme açısından bize çok güzel bir fırsat sunar. Öncelikle çevirinin değerini anlıyoruz mesela, çevirmenlere daha çok saygı duymaya başlıyoruz. Sonra yayıncılık nedir, önümüze koyulan kitap seçeneklerinden bunu sorgulamaya başlıyoruz. Baskılardaki kalite, eleştiri ve sunuş yazıları dikkatimizi çekiyor. Bunlar sayesinde bir kitabı okuyup bırakmak yerine, okuduktan sonra edebiyat kütüphanesindeki rafını arıyoruz. Söz konusu klasikler olduğu için, dönüp tekrar tekrar okuduğumuz, her yeniden okuyuşumuzda ilk kez okuyormuş gibi keşif yaptığımız  yapıtlar oluyor.

Okuma deneyimi olanların keyif aldığı bu çeşitlilikten zarar görenler ise genellikle gençler oluyor. Klasikleri okumaya yeni başlayanlar, yaptıkları yanlış bir tercihle kötü bir çeviriye denk gelebiliyor. Bu yüzden de henüz başlangıçta, bir daha okumamak üzere güzelim yazarları ellerinden bırakabiliyorlar. Bu durumda kalmak istemeyenler için, “dünya klasikleri hangi yayınevinden okunmalı?” sorusuna kendi deneyimlerim doğrultusunda cevap vermek istiyorum.

Klasikler onlarca, belki de yüzlerce yayınevi tarafından basılıyor. Kaliteli çeviri, baskı ve sunuma sahip olan yayınevlerini dikkatle seçtiğimizde ise elimizde birkaç yayınevi kalıyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

  • Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (Modern Klasikler Dizisi ve Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi)
  • Yapı Kredi Yayınları (Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi)
  • İletişim Yayınları (İletişim Klasikleri Dizisi)
  • Can Yayınları (Can Klasikler Dizisi)

Sizlere, bunlar içerisinden klasik okurken tercih sıramı ve sebeplerini açıklayacağım.

Yapı Kredi Yayınları (Kâzım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi)

Yapı Kedi Yayınları'nın Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi okurları için, serinin tüm kitaplarının sıralı bir listesi yer almaktadır.
Dizi içerisinde yayınlanan tüm kitapların listesi için görsele tıklayın.

Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi’ni ülkemizde oluşturulan ilk kaliteli klasik dizisi olarak kabul ediyorum. Bununla beraber sonradan çıkan dizilere karşın özgünlüğünü ve seçkisini korumayı da başardı. Bu dizideki kitapların tamamına yakını özenle seçilen elmaslar gibi diyebilirim. Çevirileri ve baskı kaliteleri enfes olmakla beraber hâlâ birçoğunun alternatifi yok.

Diziden okuduğum, alternatifi olmayan bu elmaslar arasından Walter Benjamin‘in Pasajlar‘ı, Louis-Ferdinand Celine‘in Gecenin Sonuna Yolculuk‘u ve Robert Musil‘in Niteliksiz Adam‘ı aklıma ilk gelenler. Bu kitaplardan birisini okuyarak dizinin kalitesini kendiniz deneyimleyebilirsiniz. Kitapların fiyatları, ilk bakışta ortalamanın biraz üzerinde görünür. Raftan elinize aldığınızda ise, baskı kalitesinin ödeyeceğiniz paraya değeceğini fark ediyorsunuz.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (Modern Klasikler Dizisi ve Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi)

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın Modern Klasikler Dizisi içerisinde yer alan kitapların güncel, eksiksiz ve sıralı listesine göz atın.
Dizideki kitapların sıralı listesi için görsele tıklayın.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi içerisinde bulunan tüm kitapların güncel, eksiksiz ve sıralı listesi yer almaktadır.
Dizideki kitapların sıralı listesi için görsele tıklayın.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nı, Cumhuriyetimizin genç nesillerinin eğitimine büyük emekler veren Hasan Âli Yücel kurdu. Yayınevi, onun gösterdiği yolda edebiyat, bilim ve felsefe klasiklerinin yayınlanmasına gösterdiği özenle dikkat çekiyor. 2006 yılında klasik eserlerin bir dizi altında toplanması fikriyle başlayan Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi, günümüz itibariyle 300’den fazla kitabı bünyesinde bulunduruyor. Hem çeviri, hem de sunuş kalitesiyle dikkat çeken diziyi, yayıncılık anlamında ülkemizdeki en başarılı işlerden birisi olarak görüyorum. Yukarıda bahsettiğim üzere, Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi, oldukça sınırlı ve alternatifi olmayan bir seçki. Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi ise kalitesiyle sayısız alternatifinin arasından sıyrılan klasiklerden oluşuyor.

Bu diziden bir süre sonra, 2010 yılında William Golding‘in Sineklerin Tanrısı kitabıyla başlayan Modern Klasikler Dizisi ise “klasikler illa eski eserler mi olmalıdır?” sorusuna hayır cevabını verenler için güzel bir seçki olarak ortaya çıktı. Özellikle dilimize kazandırdığı Stefan Zweig eserleriyle büyük beğeni topluyor.

Bu iki serinin normal basımlarının baskı kalitesi orta seviyede olmakla beraber, fiyatları inanılmaz derecede ucuz. O kadar ki, bu serilerin “herkes klasik okusun” düşüncesiyle geliştirilen sosyal sorumluluk projeleri olduklarını bile söyleyebiliriz. Bu yüzden, klasik okumak için en doğru yayınevi tercihi Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları diyebilirim.

İletişim Yayınları (İletişim Klasikleri Dizisi ve Modern Klasikler Dizisi)

İletişim Yayınları’nın da klasikler için özel iki dizisi mevcut. Bu dizilerdeki birçok kitap Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi içerisinde yer aldığı için, hem fiyat bakımından hem de serinin tamamını bir gün tamamlama düşüncemle, benim tercihim Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları yönünde oluyor.

Yine de Jorge Luis Borges gibi bazı önemli yazarlar için İletişim Klasikleri alternatifsiz ve kaliteli tek tercih. Geçtiğimiz yıl Araba Sevdası ve Mai ve Siyah gibi Türkçe Klasikler yayınlamaya başlamaları da Türk edebiyatına meraklı olanlar için tercih sebebi olabilir.

Can Yayınları (Can Klasikler Dizisi)

Can Yayınları, yalnızca klasikler söz konusu olduğunda değil, tüm okumalarımda son tercih ettiğim yayın evlerindendir. Kaliteli olmasına kalitelidir; ancak, inanılmaz fahiş bir fiyat politikası gütmeleri, bastıkları eserler ve pazarlama yöntemlerini beğenmiyorum. Bana yalnızca ticari odaklı hareket ettiklerini düşündürüyor.

Yalnız bakmayın böyle tepki koyduğuma, hepimizin bildiği, sevdiği bazı yazarlar söz konusu olduğunda Can Yayınları’ndan başka alternatifimiz olmadığını ben de biliyorum. Kitaplığımda en çok kitabın Can Yayınları’na ait olduğunu bile söyleyebilirim ama Dostoyesvki ya da Gorki okuyacaksam, üstteki alternatifler varken fazladan bir kitap parası vereceğim Can Klasikler Dizisini tercih etmem.


Kısacası, çevirileri ve sunuşu kaliteli, fiyatları oldukça ucuz olan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Modern Klasikler ve Hasan Ali Yücel Klasikler Dizileri, “dünya klasikleri hangi yayınevinden okunmalı”? sorusuna verilecek ilk en mantıklı cevap. Siz de alternatiflerinizi ve düşüncelerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.

KAYNAKÇA
  1. Klasikleri neden okumalıyız?, Italo Calvino
Murat Yıkılmaz » Okuduklarım » Dünya Klasikleri Hangi Yayınevinden Okunmalı?

Bir Cevap Yazın