Kategoriler
Kitap

Emmaus – Alessandro Baricco

Alessandro Baricco’nun sekizinci romanı Emmaus, 1980′li yılların İtalya’sında, aldıkları Katolik eğitim çerçevesinde katı kurallar ile büyüyen dört yakın arkadaşın, kendilerinden çok farklı bir yaşam biçimi olan Andre isimli bir kızla tanışmalarının ardından yaşadıkları değişimini konu alıyor.

Değerlendirme: 4 / 5.

Çeşitliliği ile dikkat çeken yirminci yüzyıl İtalyan edebiyatının seçkin yazarlarından olan Alessandro Baricco‘nun 2009 yılında yayımlanan romanı Emmaus, 17 yaşındaki dört gencin (Luca, Aziz, Bobby ve romanın isimsiz anlatıcısı) arzularına karşı koyamayışı üzerinden, başka yaşamlara duyulan özlemi ve insanın mutluluk arayışını dikkat çekici bir üslupla işliyor. Katolik bir okulda okuyan, kilise korusunda görev alan, yaşlıların bulunduğu bir sığınma evinde gönüllü olarak çalışan, ailelerine düşkün bu gençlerin, kendilerinden çok farklı bir kızla tanışmalarının ardından değişen hayatlarının hikayesi, okuyucuya, gençlik, cinsellik, din, yapılan hatalar/başa gelen cezalar ve en nihayetinde de ölüm konusunda birçok şey düşündürüyor.

Gerçek anlamını bize öğretmedikleri sözcüklerle doluyuz, bunlardan biri, acı sözcüğüdür. Bir diğeri de ölüm sözcüğüdür. Ne anlama geldiklerini bilmiyoruz ama kullanıyoruz, işte bu da bir sırdır.

Emmaus, Alessandro Baricco, s27.

Emmaus: Konusu ve İşlenişi

Ülkemizde 2011 yılında Can Yayınları'ndan çıkan Emmaus, Şemsa Gezgin tarafından dilimize kazandırıldı.

Roman, kendi yaşamlarının dışında olup biteni merak eden ve gençliğin ateşiyle cinselliğe özlem duyan dört arkadaşın, androjen bir fiziğe ve çok çekici bir yüze sahip olan, okulun en popüler kızlarından Andre ile yollarının kesişmesiyle başlıyor. Andre’nin çekiciliğine ve yaşamına duydukları merak, bir süre sonra önüne geçemedikleri arzulara dönüşüyor. Dört arkadaşın da başını döndüren Andre, önce onları kendi yaşamlarından koparıyor. Ardından da, birbirlerini bile tanıyamadıkları bir yaşama sürüklüyor.

Muhafazakarlık ve modern yaşamın arasına sıkışan gençler, Andre’nin arzusuyla karar veriyor. Bu kararları, onları özendikleri ancak yabancısı oldukları bir dünya ile tanıştırıyor. Katı ahlak kuralları olan dörtlüyü tüm bu kuralları farklı şekillerde yıkmış bireylere dönüşmüş olarak buluyoruz. Yeni kimliklerinde taşıdıkları umursamazlık, geriye dönme isteği, umutsuzluk ve kararsızlık… Her biri yazarın elinde okuyucu için apayrı sorgulama biçimlerine dönüşüyor.

Her şeye karşın, yaşamı onurlu bir biçimde ve dopdolu sonuçlandırmayı soylu bir zorunluluk sayan bir direniş için eğitilmiştim. Bunu başarmam için bana güç ve yüreklilik aşılamış ve ders olsun diye üzüntülerini miras bırakmışlardı. Bu nedenle asla ölmeyeceğimi, belki ancak geçici devinimlerde ve unutulabilir anlarda öleceğimi biliyordum. Gidişimin de her tür korkudan daha keskin olmayacağından kuşkum yok.

Emmaus, Alessandro Baricco, s122.

Ülkemizde 2011 yılında Can Yayınları‘ndan çıkan Emmaus’u Şemsa Gezgin dilimize kazandırdı. 2018 yılında yazar tarafından Mr. Gwyn, Şafakta Üç Kez ve La Sposa giovane (Genç Gelin) ile I Copri (Bedenler) isminde bir tetralojide bir araya getirildi. Okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Puanım:4/5

KAYNAKÇA
Murat Yıkılmaz » Okuduklarım » Kitap » Emmaus – Alessandro Baricco

Bir Cevap Yazın