Kategoriler
Kitap

John Brockman – Kanıtı Olmayan Gerçekler

Değerlendirme: 4.5 / 5.

1981 yılında bir grup aydın tarafından New York’ta kurulan Reality Club, kesin ve kaba olabilecek kadar da keskin söylemleriyle göze çarpan bir düşünce kulübüymüş. 1996 yılına kadar Çin restoranları, sanatçıların evlerinin çatı katları, Rockefeller Üniversitesi, New York Bilimler Akademisi, müzeler ve balo salonları gibi çeşitli yerlerde faaliyetini sürdüren bu kulüp, amacını sanatçı ve filozof James Lee Byars‘dan aldığı ilhamla tanımlamış.

Bilginin sınırlarını (EDGE) zorlamak istiyorsanız, en karmaşık, en ilginç zihinleri bulun, hepsini bir odaya toplayın ve kendilerine sordukları soruları, birbirlerine sordurun.

James Lee Byars

1997 yılında John Brockman tarafından kurulan Edge.org isimli internet sitesi de Reality Club’ın çevrimiçi versiyonu olarak ortaya çıkmış. Edge, o günden bu güne dünyanın önde gelen düşünürlerinin kendilerine sordukları soruları başkalarına sordukları, sorular üzerine tartıştıkları ve yeni fikirler ürettikleri bir internet sitesi olarak faaliyet gösteriyor. Her yıl özenle seçtiği bir soruyu da “Yılın Edge Sorusu” olarak kullanıcılarına soran site üzerinde 1998-2018 yılları arasında cevaplanmış 20 soru bulunuyor.

Yüce zihinler kimi zaman ellerinde henüz bir kanıt ya da iddia olmadan gerçeği tahmin edebilirler. (Diderot buna “esprit de divination (ilahi mizaç)” sahibi olmak derdi.) Sizin, kanıtlayamasanız da, doğru olduğuna inandığınız şey nedir?

Nicholas Humphrey

Nicholas Humphrey tarafından sorulan bu soru 2005 yılında Yılın Edge Sorusu seçilmiş ve verilen cevaplar o kadar ilgi görmüş ki, kısa bir süre sonra John Brockman‘ın editörlüğünde bir araya getirilerek ilk kez kitap olarak yayınlanmış. Ülkemizde 2007 yılında NTV Yayınları‘ndan çıkan Kanıtı Olmayan Gerçekler isimli bu kitapta, Richard Dawkins, Chris Anderson ve Robert Sapolsky gibi alanında önemli birçok ismin doğru olduğuna inandığı ancak kanıtlayamadığı düşünceleri yer alıyor.

Başarılı bir editörlük eseri olan kitabın, önemli düşünceleri içermesinin yanı sıra, hâlâ sınırlarını çizemediğimiz, bir açıklama getiremediğimiz evrende ne kadar küçük şeylerle uğraştığımızı fark etmemize (ya da hatırlamamız) de katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu yüzden, bilimsel okumalardan uzak olsanız da bu kitapta ilginizi çekecek bir şeyler mutlaka olacaktır diyerek, okuma listenize eklemenizi tavsiye ediyorum.

Bir Cevap Yazın