Kategoriler
Film

Ma vie de Courgette – Kabakçığın Hayatı (2016)

Kısa animasyon filmlere imza atan Fransız yönetmen Claude Barras’ın 2016 yılında gösterime giren ilk uzun metrajlı animasyon filmi olan Ma vie de Courgette (Kabakçığın Hayatı), izleyen herkesin yüreğine bir noktadan dokunup, ruhunu sarsabilecek güçte bir yapım.

Değerlendirme: 8 / 10.

İlk bakışta büyük gözlü, koca kafalı karakterleriyle yalnızca genç yaş grubuna hitap eden bir animasyon filmi gibi görünse de, Ma vie de Courgette bundan çok daha fazlası olduğunu ilk sahnelerinde kanıtlayan bir film. İzlemeye başladıktan sonra, birkaç dakika çerisinde konusunun ve tonunun çocuklar için yapılan bilindik eğlenceli animasyon filmlerden farklı olduğuna tanık oluyor ve çok daha derin bir şeyler işlediğini anlıyorsunuz.

Gilles Paris‘in Autobiografia de un Calabacin isimli kitabından uyarlanan film, annesinin kabak ismiyle çağırdığı 9 yaşındaki bir çocuğun, trajik bir şekilde ailesiz kalmasıyla yaşadığı yalnızlığı ve yetiştirme yurdunda başlayan yeni hayatını konu alıyor. Kabak, yalnız bir çocuk olarak girdiği yetiştirme yurdunda, Simon, Ahmed, Jujube, Alice, Beatrice ve Camille isimli, her birinin ayrı bir hüzünlü hikayesi bulunan yeni arkadaşlarla tanışıyor ve dünyada deneyimleyecek yeni şeyler olduğunu keşfetmeye başlıyor.

Filmde, ana karakter Courgette (Kabak) olsa da, diğer her karakterin izleyiciye benimsetilen bir hikayesi ve bunların yansıtıldığı fiziksel özellikleri ya da davranışları bulunuyor.

Filmde, ana karakter Courgette (Kabak) olsa da, diğer her karakterin izleyiciye benimsetilen bir hikayesi ve bunların yansıtıldığı fiziksel özellikleri ya da davranışları bulunuyor. İçten içe her biri, aralarında kurulan güçlü arkadaşlık bağını, hayatta yeni bir dayanak için ihtiyaç duydukları destek olarak görüyor. Birbirlerini seven bu küçük çocuklar, birbirleri için yaşlarından çok daha büyük şeyler yapıyor….

Claude Barras, kısa filmlerinden bazılarını yöneten arkadaşı Cedric Louis‘in tavsiyesiyle uyarlamaya karar verdiği bu filmin temelleri için iki yıl boyunca çalışmış. Kitapta bölümlerden oluşan anlatımı senaryo olarak çalıştırabilmek için oldukça büyük mesai harcanmış. Bu mesaiyi, filmin başarısının arkasındaki en büyük etkenlerden birisi olarak gördüğünü söylüyor.

Stop motion tekniğiyle çekilen Ma vie de Courgette için, 50 sanatçı tarafından 60 set ve her birinin üç farklı kıyafeti bulunan 54 kukla yaratılmış.

Stop motion tekniğiyle çekilen film için, 50 sanatçı tarafından 60 set ve her birinin üç farklı kıyafeti bulunan 54 kukla yaratılmış. Setlerin atmosferinde ve kullanılan kuklalarda, Tim Burton filmlerinin ve Jiri Trnka kuklalarının etkisi görülse de, koca gözlü, renkli saçlı bu kuklaların duyguları yansıtma yönünden kendilerine özgün daha büyük bir yanları olduğunu izlerken fark ediyorsunuz.

2017 yılında en iyi animasyon film dalında Oscar adayı olan, komedi ve drama birleşiminin son zamanlarda izlediğim en başarılı örneklerinden birisi olarak gördüğüm filmde, Courgette ve arkadaşlarının yaşadıkları, bir yandan eğlendirirken bir yandan da içinizde ciddi bir burukluk bırakacak cinsten diyebilirim. Kullanılan evrensel anlatım dili, her yaştan ve her kesimden izleyici için bu filmi izlenebilir kılıyor. Puanım: 8/10

Bir Cevap Yazın