Kategoriler
Kitap

Acı Kahve – Agatha Christie

Hercule Poirot Serisi’ni yayınlanma sırasına göre sıraladığımızda serinin yedinci kitabı diyebileceğimiz Acı Kahve, aslında Agatha Christie tarafından 1930 yılında tiyatro oyunu olarak yazılmış ve 1931 yılında Leslie S. Hiscott’un yönetmenliğinde sinemaya uyarlanmış bir eser. Yazarın ilk tiyatro oyunu olan bu eserin roman olarak yayınlanması ölümünden yirmi bir yıl sonra, 1998 yılında gerçekleşmiş. Tiyatro oyununun roman uyarlaması Charles Osborne tarafından yazılmış.

Değerlendirme: 3 / 5.

Hercule Poirot Serisi’ni yayınlanma sırasına göre sıraladığımızda serinin yedinci kitabı diyebileceğimiz Acı Kahve, aslında Agatha Christie tarafından 1930 yılında tiyatro oyunu olarak yazılan ve 1931 yılında Leslie S. Hiscott‘un yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan bir eser. İlk tiyatro oyunu olan bu eserin roman olarak yayınlanması ölümünden yirmi bir yıl sonra, 1998 yılında gerçekleşti. Tiyatro oyununun roman uyarlaması Charles Osborne tarafından kaleme alındı.

Hikayemiz, zamansal olarak Lord Edgware’i Kim Öldürdü‘nün hemen sonrasında ve Mezopotamya’da Cinayet‘in hemen öncesinde geçiyor. 1934 yılının ilkbaharında, İngiltere’nin ünlü fizikçilerinden Sir Claud Amory, çevresindeki insanlardan birinin son buluşunu çalacağından şüphelenerek Hercule Poirot’a bir mektup gönderir. Ricası, formülünü kendisinden teslim alarak Londra’ya götürmesi ve bir bakanlık görevlisine teslim etmesidir.

Dünyada yeterince acı var. Daha fazlasını düşünmek bile istemiyorum.

Acı Kahve, Agatha Christie, s. 149
Acı Kahve kitabını, ülkemizde Agatha Christie'nin diğer tüm kitaplarını da yayımlayan Altın Kitaplar Yayınevi'nde bulabilirsiniz.

Poirot, dostu Arthur Hastings’i de çağırarak yola çıkıyor; ancak Londra’nın güneydoğusundaki Cleve’ye vardığında, profesörün cesediyle karşılaşıyor. Maktulün gelini Lucia Amory’nin ricası üzerine, zehirlenerek öldürülen Claud Amory’nin katilini bulma görevini üsteleniyor. Bu ölümle beraber formülün de çalındığını fark etmesi elbette uzun sürmüyor. Poirot ve Hastings, katili bulmak ve çalınan formülü geri almak için evdeki herkesi sorguluyor. Bu maceralarında onlara dostları müfettiş Japp eşlik ediyor.

Acı Kahve’yi Poirot külliyatı içerisinde değerlendirmek gerçekten çok zor. Oyun olarak yazıldığı ve roman uyarlaması başka bir yazar tarafından yapıldığı için ilginç bir eser. Afili sözleriyle ve kurgusuyla ortalama bir Poirot kitabı izlenimi veriyor. Dar mekanları ve diyalogları ile de aslında bir sahne oyunu olduğu hissini hep yaşatıyor. Bu yüzden, oyunu ya da filmini izlemek, kitabı değerlendirmek için daha faydalı olur düşüncesindeyim. Puanım: 3/5

KAYNAKÇA
  1. Black Coffee (novel) – Wikipedia
Murat Yıkılmaz » Okuduklarım » Kitap » Acı Kahve – Agatha Christie

Bir Cevap Yazın