Kategoriler
Sanat

İlk Baskıdan Bugüne Harry Potter Kitap Kapakları

Harry Potter kitaplarının zamanla değişen orjinal kapaklarını ve özel baskılara ait başlıca kapakları, serinin sevenleri için bir araya getirdim.

Harry Potter Kitap Kapakları… Harry Potter Serisini okumaya başladığımda, 10 yaşındaydım. Serinin ikinci filmini izlememin ardından kitaplara başlamak istediğimi anımsıyorum. İlk dört kitabı bitirdiğimde, benimle eş zamanlı okuyan bir arkadaşımla beraber beşinci kitap için neredeyse bir yıl beklemiştik. İki çocuk için, sayısız teori kurmaya yetecek kadar uzunca bir zamandı. Çıktığı gibi okuduğum, elimde ilk basımları bulunan beş, altı ve yedinci kitaplarla beraber serinin Mary GrandPre tarafından çizilen ve bizim dönemimizi yansıtan ilk dönem kapaklarını da tamamlamıştım.

Kitapçılarda dolaşırken geçmişte okuduğum kitapların değişen yeni basımları epey ilgimi çekiyor. Yıllar içinde Harry Potter Serisinin değişik kapaklarını görmek de hoşuma gidiyordu. Merakımdan, oturup tüm baskılardaki kapakları araştırdım. Hem serinin sevenleri için hem de kitap kapaklarına ilgi duyanlar için, dünden bugüne serinin tüm kapaklarını bir araya getirmek istedim.

Farklı Dillerdeki Basımlarda Kapak Tasarımları

Serinin dünyanın her tarafında, farklı dillerde basılmış oldukça değişik versiyonları bulunuyor. Yazarın özel isteğiyle, bu versiyonlar içinde İngilizce konuşan ülkelerdeki basımlarda, kitap kapakları aynı olarak düzenlendi. Diğer basımlarda ise, durum çok karışık. İngilizce ana dili olmayan diğer birçok ülkede öyle değişik kapaklar var ki, gördüğümde şaşırıp kaldım. İlk olarak bunlardan bir seçki ile başlamak istiyorum. Aşağıdakiler sırasıyla İspanyolca, İtalyanca, Fince, Almanca, Fransızca, Romence ve Japonca basımlara ait, oldukça değişik versiyonlar.

Serinin Orjinal Kitap Kapakları

Bu karışık derlemenin ardından, serinin İngilizce basımlarındaki orjinal kapaklara sırasıyla göz atalım. İlk kapaklar, serinin çocuklara yönelik baskıları için Thomas Taylor tarafından hazırlandı. Sanatçının üniversiteden mezun olduktan sonra aldığı ilk işti ve serinin ilk basımlarında yer aldı. Sonrasında, serinin çok satmaya başlamasıyla beraber, Bloomsbury Yayıncılık, her yaş grubunu kapsayacak profesyonel çizimler için daha deneyimli sanatçılar ile görüşmeye başladı. Ülkemizde seriyi yayınlayan Yapı Kredi Yayınları, çocuklara ve büyüklere ayrı bir pazarlama çalışması yürütmediği için Taylor’un çizimleri ülkemizde hiç kullanılmadı.

İkinci kapaklar bizim dönemimizden. Serinin ülkemizdeki ilk baskılarından itibaren uzunca bir süre kullanıldı. Herkese tanıdık gelecek olan bu kapakların tasarımı Mary GrandPre‘nin çizimlerinden oluşuyor. Bütün olarak bakıldığında aslında çizerin büyük bir evrim geçirdiğini görebiliriz. İlk dört kitapta yakaladığı uyumu beşinci ve altıncı kitapta bozmaya başladı. Son kitapta ise alıştığımız çizimlerden çok daha farklı bir çalışmaya imza attı.

2013 yılında İngilizce basımlar yeni bir çizere, yeni kitap kapaklarına merhaba dedi. Serinin 15. yılı için Kazu Kibuishi tarafından yapılan skolastik yeni çizimler göz doldurdu. Yıllar önce sona eren seriye yeniden dönmek için eski okuyucuları da heyecanlandırdı. Buna karşın, YKY ne yazık ki ülkemizdeki basımların kapaklarını değiştirmedi. Bu harika kapaklar bizde hiç basılmadı.

2014 yılında Bloomsbury Yayıncılık, çocuklar için yeni bir kapak resmi oluşturması için Jonny Duddle‘ı görevlendirdi. Sanatçı tarafından tasarlanan yeni kapaklar hem kapaklı hem de ciltli baskılarda yer aldı. 2015 yılında, ülkemizdeki Potterhead’ler bir kampanya başlatarak YKY’den bu kapakları istedi. YKY de, kitap kapakları değiştirerek Jonny Duddle’ın çizimlerine yer verdi. Ülkemizde halen bu kapaklar basılıyor.

E-Kitaplar İçin Hazırlanan Kitap Kapakları

2015 yılında Pottermore sitesi serinin ekitap satışları için özel kapaklar yayınladı. Olly Moss‘un çizimlerinin yer aldığı bu kapaklar, geçmiştekilerin yanında oldukça sade duruyor. İngilizce başta olmak üzere birçok dilde serinin ekitap okuyucuları bu kitaplara erişebiliyor. Benim en beğendiğim kapakların bunlar olduğunu söylemeliyim. Özellikle son kitabın kapağı muazzam.

Özel Baskılarda Harry Potter Kitap Kapakları

Bu beş kitap kapağı serisinin haricinde, elbette ki özel basımlara yönelik hazırlanan birçok kapak tasarımı mevcut. Bunlardan ilk göze çarpan, ülkemizde de basılan resimli özel baskılara ait kapaklar diyebilirim. Sanatçı Jim Kay tarafından görselleştirilen bu özel baskılardaki kapak tasarımları da sanatçının kendisine ait. 2015 yılında başlayan bu seride henüz dört kitap yayınlandı.

Son olarak bir de 2017 yılında Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabının 20. yılına özel olarak çıkan, Hogwarts Büyücülük Okulu’ndaki binalara özel renk ve armalarla, Levi Pinfold tarafından hazırlanan kapakları paylaşmak istiyorum. Yapı Kredi Yayınları, kitabın ülkemizdeki 20. yılında bu kapakları basabileceğini duyurdu. Heyecanla bekliyoruz.

Ayrıca belirtmeliyim ki, Harry Potter kitap kapakları derlememde ben kitapların yalnızca ön yüzlerini paylaştım. Hemen hemen tüm kapakların, diğer bölümlerinde de oldukça hoş detaylar mevcut. Olly Moss kapaklarının arka bölümlerindeki detaylar benim özellikle hoşuma gidiyor. Kitapçılarda karşılaşırsanız, kapakların tüm kısımlarını incelemenizi tavsiye ederim.

asdas
  1. Harry Potter and Fantastic Beasts Books | Wizarding World
Murat Yıkılmaz » Sanat » İlk Baskıdan Bugüne Harry Potter Kitap Kapakları

“İlk Baskıdan Bugüne Harry Potter Kitap Kapakları” için 2 yanıt

Bir Cevap Yazın