Kategoriler
Kitap

Son İmparatorluk Osmanlı – İlber Ortaylı

Son İmparatorluk Osmanlı, İlber Ortaylı’nın, Osmanlı Devleti ekseninde yaptığı konuşmaları kitaplaştırma projesinin ikinci kitabıdır. Bu kitapta, Osmanlı Devleti’nin son imparatorluk olduğuna vurgu yaparak, bu yönden ele aldığı konuşmaları yer alıyor…

Değerlendirme: 3 / 5.

Son İmparatorluk Osmanlı, İlber Ortaylı’nın Osmanlı Devleti üzerine çeşitli yerlerde yaptığı konuşmaları kitaplaştırma projesi olan Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek Serisinin ikinci kitabıdır. 2006 yılında yayınlanan ve seriye isim veren Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek isimli ilk kitapta, “Osmanlı devleti nedir?” sorusu ekseninde çeşitli başlıklar yer alıyor. İlber Hoca bu başlıklarda devletin yaşam şeklini, ünlü simalarını ve kurumlarını tarihe ilgi duyan ancak bilgisi olmayan okuyucuları hedefleyerek aktarmıştı. Bu, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 700. yıl kutlamaları çerçevesinde ortaya çıkan popüler tarih serisi için çok çeşitli bir başlangıçtı.

Son İmparatorluk Osmanlı ise ilk kitabın aksine çok daha derli toplu ve bir ana tema etrafında ele alınan başlıklara sahip. Bu kitapta, Osmanlı Devleti’nin son imparatorluk olduğuna vurgu yapılarak, bu yönden ele alındığı başlıklar yer alıyor. İlber Hoca’dan imparatorluğun diğer devletlerle olan ilişkilerini, kurumlarını, kişilerini ve siyasi olayları hoş bir sohber havasında okuyoruz. Birçok olaya, eğitim kitaplarında ve müfredatta yer almayan yönleriyle değiniyor.

Bazılarında Osmanlı’ya karşı, “Türklükle çok benzeşiyor” diye bir etnik nefret doğmuş olabilir. Bunları anlamak çk güç. Çünkü böyle bir metodla, böyle bir düşünceyle bir yere varamıyorsunuz. Bu, düşünce yöntemlerimize fevkalade aykırıdır. Bu bakımdan normal bir ülkede tartışılmayacak şey bizde tartışılıyor. Hiçbir şekilde Fransa’nın bir solcusu, monarşi karşıtı, “Biz bu mirası reddediyoruz” demez. Derse, Fransa olmaz. Bu adeta fizik kanununa aykırıdır. Bazı yazarlar Fransa kralını sevmeyebilir, Fransız aristokratının getirdiği medeniyete karşı olabilir; ama onu inkâr edemez. Bu kadar açıktır. Sovyet Rusya’da böyledir. Rusya’da konuştuğumuz nadir bir kişi, hükümdarları anlattı, aristokrasinin meydana getirdiği kültürü ortaya koydu, Büyük Petro’yu, hatta Katerina’yı methetti. Sonunda da onları kötüledi: “Onlar zaafları ve kusurları olan hükümdarlardı” dedi. Yani, “Böyle bir mirası tanımıyorum” demiyor adam. Dolayısıyla bu tip bir anlayış mümkün değildir.

Son İmparatorluk Osmanlı, İlber Ortaylı, s39-40

Baskıya Dair Bilgiler ve Kısa Yorumum

Kitapta yer alan konuşmalar, Engin Atatimur’un kızı Neslihan Atatimur tarafından metne dökülmüş. Düzenlemelerde İlber Hoca’ya Ali Berktay yardımcı olurken, kitabın editörlüğünü Adem Koçal yapmış. 2006 yılının Ekim ayında Timaş Yayınları’ndan ilk baskısını yapan kitap, serideki diğer kitaplarla beraber popüler tarih alanında ülkemizde en çok satan kitaplar arasında yer alıyor. 2021 yılı itibariyle yirmi beşin üzerinde baskısı mevcut. [1] Genel olarak seriyi fazla popüler ve yüzeysel bulup beğenmiyorum ancak; Son İmparatorluk Osmanlı için seride en beğendiğim kitap olduğunu söyleyebilirim. Seriyi merak ediyor ve içerisinden bir kitap okumak istiyorsanız, bu kitaptan başlamanızı tavsiye ederim.

KAYNAKÇA
  1. Son İmparatorluk Osmanlı – Timaş Yayınları
Murat Yıkılmaz » Okuduklarım » Kitap » Son İmparatorluk Osmanlı – İlber Ortaylı

Bir Cevap Yazın